ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Εκδόσεις ΕΦΕΣΟΣ

Οι Εκδόσεις Μίλητος με το λεύκωμα αυτό δίνει στον αναγνώστη όλα όσα θα ήθελε να γνωρίζει για το μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού, η καλλιτεχνική και συμβολική αξία του οποίου παραμένει αναλλοίωτη στους αιώνες. Παρ’ όλες τις περιπέτειες, τις παντός είδους καταστροφές, λεηλασίες και μετασκευές, ο ναός δεν έπαψε να διατηρεί τη λάμψη και να κινεί το ενδιαφέρον όσων έφθασαν στην Ελλάδα, από τον 15ο αιώνα έως σήμερα.

  Η Δρ. Άλκηστις Χωρέμη - Σπετσιέρη, Αρχαιολόγος και Διευθύντρια του Μουσείου Ακροπόλεως, πραγματοποίησε μια σύγχρονη μελέτη με την οποία δείχνει, εικονογραφικά, για πρώτη φορά σε έναν πολυτελή τόμο το σύνολο σχεδόν των σωζόμενων γλυπτών του Παρθενώνα, εκείνων που βρίσκονται στην Ακρόπολη, αλλά και αυτών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και το Λούβρο. Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τα ντοκουμέντα (αναπαραστάσεις, γκραβούρες, πίνακες, σχέδια, αρχιτεκτονικά προπλάσματα κ.λπ.) που συνοδεύουν τα κείμενα, αποκαλύπτουν το κλέος, τις λεπτομέρειες και τις περιπέτειες του μνημείου.
  Χάρις στον αρχειακό πλούτο, κυρίως χάρις στα σχέδια, ιδιαίτερα του J. Carrey, που έγιναν το 1674, πριν τη μεγάλη καταστροφή του ναού από τον Μοροζίνι (1687) και την απομάκρυνση του 60%, περίπου, του γλυπτού διακόσμου από τον λόρδο Elgin (1801-1804), κατέστη δυνατή η ανασυναρμολόγησή του σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, η μεγάλη διασπορά των γλυπτών δεν επιτρέπει την πραγματική ανασύνθεση του συνόλου του σωζόμενου γλυπτού διακόσμου, του οποίου η επανένωση είναι αίτημα της διεθνούς κοινότητας των επιστημόνων και των διανοουμένων.

  Άλλωστε, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, συνολικής έκτασης 21.000 τ.μ., και ειδικού εκθεσιακού χώρου 14.000 τ.μ., σε αντίθεση με τα 1.450 τ.μ. του παλαιού μουσείου πάνω στο βράχο, καταρρίπτει κάθε επιχείρημα άρνησης της επιστροφής των γλυπτών.

 

22,50

Αρχική τιμή 25,00

ISBN 978-960-8326-33-0


Product: 978-960-8326-33-0
Price includes VAT  

Out of stockPrint-icon SendToAFriend-icon 

Make purchases with cards, quickly and safely, through the secure environment of the co-operating banks
banks4
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Disclaimer